ΚΑΜΠΥΛΗ ΖΑΧΑΡΟΥ

ΚΑΜΠΥΛΗ ΖΑΧΑΡΟΥ

Τι είναι η καμπύλη ζαχάρου

Η καμπύλη ζαχάρου η ορθότερα, δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης, είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η διαδικασία της εξέτασης, έχει ως εξής:
Ο εξεταζόμενος, πάει στο μικροβιολογικό εργαστήριο, το πρωί νηστικός (μπορεί να έχει πιει μόνο νερό), για μια απλή αιμοληψία από τη φλέβα. Μετά την αιμοληψία, πίνει ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (σκόνη γλυκόζης που υπάρχει στα φαρμακεία). Τις επόμενες δύο ώρες, ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει καθιστός σε μια καρέκλα, χωρίς να φάει τίποτα (ούτε υγρά) και χωρίς να καπνίσει. Κατόπιν, γίνεται άλλη μια αιμοληψία για δει ο ιατρός, πόσο έχει ανέβει το σάκχαρο.
Στη δεύτερη αιμοληψία , το σάκχαρο πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl. Η διάγνωση του διαβήτη είναι θετική, αν το σάκχαρο είναι πάνω από τα 200 mg/dl. Οι ενδιάμεσες τιμές ζαχάρου, από 140 έως 200 mg/dl, χαρακτηρίζονται ως «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη».

ΚΑΜΠΥΛΗ ΖΑΧΑΡΟΥ

Ποιοι πρέπει να ελέγχονται;
Σχετικά με τον τύπου 1 η συχνότητα είναι μικρή, η εμφάνισή του συνοδεύεται από θορυβώδη συμπτωματολογία και γι’ αυτό διαγιγνώσκεται έγκαιρα μετά την έναρξή του. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του είναι τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί (ιοί, διατροφικά συστατικά κ.ά). Είναι σφάλμα να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος, π.χ. με τη μέτρηση ειδικών αντισωμάτων κ.ά., με σκοπό την πρώιμη διάγνωση.
Για τον τύπου 2 είναι επιτακτική η ανάγκη για την έγκαιρη διάγνωσή του. Αυτό γιατί ποσοστό 30-50% των διαβητικών τύπου 2 δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη. Ο αδιάγνωστος διαβήτης δεν είναι καλοήθης κατάσταση, αφού περίπου το 50% των διαβητικών τύπου 2 παρουσιάζουν ήδη σοβαρές επιπλοκές όταν τεθεί η διάγνωση.

Έλεγχος των ατόμων χωρίς συμπτώματα για την ύπαρξη διαβήτη πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις που περιγράφονται παρακάτω:

 • Ολα τα άτομα άνω των 45 ετών και ιδίως οι υπέρβαροι (ΒΜΙ – 25 kg m2). Επανέλεγχος ανά 3ετία.
 • Αναγκαίος έλεγχος σε νεότερα άτομα ή πιο συχνός σε υπέρβαρους, που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου:
  • Καθιστική ζωή
  • Πρώτου βαθμού συγγενείς διαβητικοί
  • Γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννησαν παιδί βάρους > 4,5 Kg
  • Άτομα με υπέρταση (ΑΠ – 140/90)
  • Άτομα με διαταραχές των λιπιδίων (HDL – 35 mg%, τριγλυκερίδια – 250 mg%)
  • Άτομα με προδιαβήτη
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Διαταραγμένη ανοχή της γλυκόζης ή διαταραγμένη γλυκόζη αίματος νηστείας.

Άλλα σχετικά άρθρα

φόρτωση…

Επιστροφή στη σελίδα διαβητολογοσ